Søtsiden Søtsiden Søtsiden Livet er kort – spis desserten først
Bjørkesirup

Dette er et nydelig – og svært eksklusivt – produkt. Hvorfor? Fordi av 1 liter bjørkesaft, sitter du igjen med 1 ml sirup. Volumet av saften skal kokes og dampes ned til 1-2% av opprinnelig volum. Det vil si at for å få 1-2 dl sirup, trenger du 10 liter bjørkesaft. Saften drypper dråpe for dråpe ned i beholderen, og det tar lang tid. Så om du ser det for salg noe sted, så forstår du hvorfor det koster. Men gode nyheter – du kan lage det selv! Enda mer eksklusivt. Da er mitt tips at du bruker 5 – 10 beholdere, for bare å tappe en liter fra en kvist eller et hull, kan ta opptil et døgn. Dette er ikke noe for den utålmodige, men den som venter på noe godt … ! Det tar ikke lang tid å borre hull og feste beholdere når du først har gjort den første, men du trenger flere trær, for du vil jo ikke perforere det stakkars treet helt heller.

Bjørkesaften tappes når sevjen stiger, tidlig på våren før bladene spretter. Du kan teste om sevjen stiger ved å stikke et knivblad litt inn i stammen og lirke litt. Vent så litt. Renner det saft nedover bladet, er den klar. For å tappe bjørkesaften, tar du en plastflaske e.l. og tape eller hyssing. Og så er det 2 metoder du kan bruke.

Metode 1: Sag over en kvist, gjerne en som peker litt nedover, og tre flaska på kvisten. Tett igjen hullet med litt plast e.l., og fest flasken godt så den ikke faller av når saften begynner å tynge.

Metode 2: Borr et hull i stammen med en drill, 2-4 cm inn, og stikk et litt stivt sugerør inni som du fører ned i en beholder. Borre-metoden går vesentlig fortere en kvist-metoden.

Når du har tappet ferdig, tetter du igjen hullet med kvist eller bark.

 

Og så er det bare å vente. Og når du har ventet lenge nok, da kan du lage bjørkesirup, og da må du også være tålmodig – for du må bruke lav varme og god tid. :-).

Og SÅ – SÅ kan du spise den. Oh la la. Hjemmelaget ultra-eksklusiv bjørkesirup på belgiske vafler, pannekaker eller is, anyone? Wouldn´t mind if I do!

Bjørkesaft inneholder 0,8 – 1,5 % naturlig sukker.

Ingredienser
Print oppskrift
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stemmer: 1
Rating: 5
Deg:
Rate this recipe!
Tid:
Porsjoner: dl
Fremgangsmåte
  1. Ha 10 l bjørkesaft i en stor kjele. Hvis du har grums i saften, sil gjennom et kaffefilter.
  2. Kok forsiktig opp og la koke såvidt til det er redusert til halvt volum. Skru deretter ned varmen og la syde til du har igjen 1-2% av opprinnelig volum. Vær veldig forsiktig så du ikke karamelliserer eller svir sirupen - dette er fort gjort med bjørkesirup.
  3. Ha på et sterilisert glass.

Comments

comments

3 Kommenter

  1. Anne-Marit on 5. mai 2016 Svar

    Så moro at du er i gang med å tappe bjørkesaft. Er den god rå?

    • Berit Nordgarden on 5. mai 2016 Svar

      Nei den smaker nesten ingenting. Men det skjuler seg smak i den, den må konsentreres ned til 1 %. Brukes av en kanadisk gourmetrestaurant og selges også der borte, relativt dyrt…

  2. viagra_alternative on 12. mars 2017 Svar

    Primary Executive”> how viagra alternative for men works Multiple penis penis penis penis.

Legg igjen en kommentar