Søtsiden Søtsiden Søtsiden Livet er kort – spis desserten først
Fraisier

Dette er en herlig jordbærkake, en fransk klassiker som jeg tror vi kan gi Pascal æren for å ha innført her til lands. Den er så innmari god, at denne må du bare prøve. Og så er den enkel å lage! Den ser fancy ut, men den er virkelig ikke vanskelig å lage. Anbefales på det sterkeste!

Oppskriften passer til en firkantet 20×20 cm 5 cm høy kakeform, eller en vanlig rund 18-20 cm diameter form.

TIPS! Hvis du ikke har kakering, kan du bruke en helt vanlig teflon-springform uten bunn, som du snur opp-ned (altså den kanten der du vanligvis fester bunnen, skal OPP). Det går helt utmerket. Hvis du vil kjøpe deg en kakering, så får du det blant annet på Jernia, Rafens, Traktøren, Cacas og en rekke  nettbutikker.

TIPS! Det er lettere å fjerne formen hvis du varmer formen litt med en creme brulee – brenner først. Men det er ikke et must, har du ikke det så bruker du bare en kniv til å lirke formen litt og litt oppover rundt kantene, før du kan løfte den forsiktig av.

Ingredienser
Print oppskrift
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Stemmer: 2
Rating: 5
Deg:
Rate this recipe!
t2Tid:
Kakebunn Porsjoner: stk
Creme Mousseline Porsjoner: stk
Lake til dynking Porsjoner: stk
Lokk, fyll og pynt Porsjoner: stk
Fremgangsmåte
Kakebunn
 1. Sett ovnen på 180 grader over/undervarme.
 2. Visp egg og sukker til eggedosis, kjør på litt over medium hastighet i 10-15 minutter for en stabil eggedosis.
 3. Sikt sammen mel og bakepulver, og bland forsiktig inn i eggedosisen.
 4. Hell i en smurt form, rund eller firkantet alt ettersom hvordan du vil ha den.
 5. Stek midt i ovnen i ca. 30 min, den skal være gylden. La den avkjøle seg litt i formen før du fjerner formen og legger kaken på rist.
Lake
 1. Kok opp vann, sukker og frøene fra vaniljestangen, samt selve stangen. Avkjøl og fjern stangen. Sett til side.
Creme Mousseline
 1. Pisk sammen eggeplommer og sukker i en bolle. Pisk inn maisenna.
 2. Kok opp melken, og hell den så i en stråle inn i eggeblandingen mens du visper. Bland godt, og ha tilbake i kjelen.
 3. Kok opp og la koke i 2 min mens du pisker godt. Blandingen blir veldig tykk.
 4. Rør så inn 1/4 av smøret, og avkjøl under plastfolie.
 5. Når kremen er HELT avkjølt (viktig), pisker du inn resten av smøret i kjøkkenmaskin til du får en fluffy og fin krem. Vær tålmodig, dette tar litt tid.
Montering
 1. Sett en kakering eller en vanlig springform uten bunn, på et serveringsplass som får plass i kjøleskapet.
 2. Sorter ut jordbær av mest mulig lik størrelse. Del dem i to og plasser den på innsiden av kakeformen. TIPS! Kjøp to kurver jordbær - mer enn du trenger, men da øker sjansene for å finne nok like bær.
 3. Del kakebunnen i to, og skjær til slik at de passer på innsiden av bærene, altså litt mindre enn formen. Legg den ene bunnen i formen, og dynk med halvparten av laken (bruk en skje eller pensel).
 4. Fordel halvparten av kremen utover kakebunnen og bærene. Bruk gjerne en sprøytepose for å få kremen ned i sprekkene mellom bærene (se bildet øverst). Legg på resten av jordbærene, delt i 2. Fordel halvparten av den resterende kremen jevnt over.
 5. Legg på den andre kakebunnen, og dynk med resten av laken.
 6. Stryk så over resten av smørkremen, så jevnt som du klarer. Her er det beste at du fyller opp formen med krem, og så fordeler det utover så det "renner over" - før du stryker det helt plant med kanten av formen, bruk gjerne en lang spatel eller linjal til dette.
 7. Kjevle marsipanlokket tynt (3-4 mm), og legg over. Kutt av kanten ved kanten på formen (igjen, se på bildet av kaken over).
 8. Sett i kjøleskap minst 3 t. før servering.
Pynt
 1. Hvis du ikke har helt hvit marsipan, kan det være fint å sprinkle melis over med en te-sil. Det kan være fint på hvit marsipan også, forsåvidt. Pynt så med en liten haug friske bær, f.eks. jordbær, bringebær, bjørnebær, blåbær - ta det du finner/har. Det blir dødslekkert uansett! 🙂 TIPS! Hvis du har fått til en fint lokk - ikke skjul det under et lass med bær! Da holder det med en liten klase i hjørnet. Men hvis du var uheldig med lokket, er det kjempefint å dekke hele lokket med bær tett-i-tett og sprinke med melis rett før servering.
Facebookpinterestinstagram

Comments

comments

Legg igjen en kommentar