
Min Kvæfjordkake
“Alle” liker Kvæfjordkake – bortsett fra meg. Jeg syns den er for søt og for mild. Men mannen min elsker den. Derfor måtte jeg prøve å få til en variant som også jeg liker, og her er den – basert på Sverre Sætre sin oppskrift. Jeg har brukt mindre sukker, tilsatt mandelmel i kakebunn-røren, samt tilsatt sitronskall og sitronsaft for å få litt mer syrlighet og smak i kaka. Jeg foretrekker også å ha masse friske bær i, men her har jeg prøvd å holde meg så nærme til orginalen som mulig, uten bær. Dette ble slett ikke verst! Tar sjansen på å kalle den Min Kvæfjordkake, selv om det jo ikke er helt tro mot originalen.
Prøvekanin 1: “Den er knallgod!”
Prøvekanin2: “Det er jo ikke en Kvæfjordkake. Den smaker bedre”.
|
Kakebunn
Porsjoner: stk
- 100 g smør romtemp.
- 80 g sukker
- 80 g eggeplomme
- 4 ss helmelk
- 70 g hvetemel
- 30 g mandelmel
- 1 ss sitronskall
- 1 ss sitronsaft
- 1 ts bakepulver
Marengs
Porsjoner: stk
- 100 g eggehvite
- 100 g sukker
- 6 ss skivede mandler
Fremgangsmåte
Kakebunn
- Pisk smør og sukker til det er hvitt. Bland inn eggeplommer og melk. Tilsett hvetemel og bakepulver og rør det hele glatt. Stryk ut røren på et bakepapir i to rundinger på 18 centimeter i diameter.
Marengs
- Pisk marengs, tilsett sukkeret gradvis til du har en tykk blank marengs. Tilsett gjerne en klype salt for å stabilisere marengsen. Ha i en sprøytepose med valgfri tupp med stor åpning - avhengig av hvilket utseende du vil ha på kaka.
Steking
- Sprøyt marengesen utover sirklene med ustekt kakebunnrøre. Stek på 150 grader over/undervarme i 30 min, skru ned til 140 grader og stek i 10 min til eller til marengsen er sprø. Avkjøl på stekebrettet. NB! Bunnene siger litt utover så beregn god plass.
Montering
- Legg en kakebunn opp ned på serveringsfat, med marengssiden ned. Spre kremen jevnt utover. Legg den andre bunnen oppå med marengssiden opp. Oppbevar kjølig frem til servering.