Søtsiden Søtsiden Søtsiden Livet er kort – spis desserten først
Operakake

Operakake (Gateau Opera) – Hele Norge Baker

Foto: Rune Bendiksen/TV3

Dette er den beste kaken jeg vet om. Du burde prøve den, og spesielt hvis du er glad i mokka/kaffe-smak. Oh la la!

Dommerne i Hele Norge Baker likte ikke ripsen min. Det gjorde ikke jeg heller. Jeg hadde aldri prøvd smakskombinasjonen før selve innspillingen. Dumt. Det nemlig var en som prøvde testkaken min uten rips som sa “Denne kaka trenger noe syrlig!” Jeg var ikke egentlig enig, men stolte på ham. Dumt. Men på en måte ikke dumt også, for jeg lærte noe veldig viktig om kaffe og smak.

Her er oppskriften uten rips. Kos deg!

Ingredienser
Print oppskrift
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Stemmer: 1
Rating: 5
Deg:
Rate this recipe!
Jocondebunn
Kaffesirup
Kaffesmørkrem
Sjokoladeganache
Sjokoladeglasur
Fremgangsmåte
Jocondebunn
  1. Sett ovnen på 220 grader. Legg bakepapir på 2 stekeplater og pensle med smeltet smør.
  2. Visp eggehvitene lett stive, tilsett sukker og visp til blank og stiv marengs.
  3. Ha marengsen over i en annen bolle. Skyll og tørk bollen. Miks mandelmel, melis og egg på medium hastighet til det er luftig, ca 3 min. Tilsett melet og visp på lav hastighet til det er akkurat blandet inn.
  4. Vend mandelrøren forsiktig inn i marengsen, og deretter smøret.
  5. Fordel røren i et jevnt lag over bakeplatene, helt ut i kantene. Stek I 5-7 minutter, eller til de er lett brune.
  6. Sikt melis over, dekk med bakepair, snu dem rundt og fjern forsiktig bakepapiret. Snu papiret rundt og legg over.
Kaffesirup
  1. Bland alt i en liten kasserolle og kok opp. Sil og avkjøl.
Kaffesmørkrem
  1. Lag kaffe ved å løse opp kaffepulveret i kokende vann. Sil og avkjøl.
  2. Ha sukker, vann og vanilje i en kasserolle og kok opp, rør kun til sukkeret er oppløst. Kok til sirupen når 124 grader. Ta av varmen.
  3. Mens sirupen koker, ha egget og eggeplommen i miksebollen og visp til det er blekt og skummete.
  4. Ha i sirupen på lav hastighet i en tynn stråle. Skru opp til medium og visp i ca 5 min eller til blandingen når romtemperatur.
  5. Ha så i smøret litt etter litt på medium hastighet. Når alt smøret er i, kjør på høy hastighet til kremen er tykk og fløyelsaktig.
  6. Ha i kaffeekstraktet, og sett til side.
Sjokoladeganache
  1. Ha sjokoladen i en bolle. Kok opp melk og fløte, hell over sjokoladen, vent et minutt, og rør til en glatt og blank ganache.
  2. Visp smøret til det er glatt og kremete, og rør det inn i ganachen i 2-3 omganger. Avkjøl i kjøleskap, rør hvert 5 minutt, til det er tykt og kan spres på kaken, ca. 20 min.
Montering
  1. Skjær ut 3 stk 27 x 27 cm kvadrater av jocondebunnen.
  2. Legg et kvadrat på serveringsfatet og dynk med rikelig med kaffesirup.
  3. Spre på et 0,5 cm tykt lag med smørkrem. Bruk gjerne plastfolie og en stor spatel til å dra over så det blir jevnt. Hvis smørkremen er myk, sett kaken i fryseren i 5 min.
  4. Legg på et nytt lag joconde, og dynk med rikelig med kaffesirup. Spre et jevnt lag med sjokoladeganache over.
  5. Legg på det siste kvadratet, og dynk med rikelig med kaffesirup. Legg på et tynt lag smørkrem, så jevnt som mulig. Sett kaken tilbake i fryseren i 20 min.
  6. Glaser med sjokoladeglasur så jevnt som mulig. Pynt med en liten bit bladgull i det ene hjørnet.
Facebookpinterestinstagram

Comments

comments

Legg igjen en kommentar