Dobos Torte
|
Kakebunn
Porsjoner: stk
- 340 g usaltet smør
- 315 g sukker
- 12 stk eggeplommer
- 12 stk eggehviter
- 1 ts vaniljeekstrakt
- 0.5 ts salt
- 1 stk sitron, skallet av
- 225 g hvetemel
- 140 g mandelmel
Sjokoladekrem
Porsjoner: stk
- 4 stk eggehviter
- 210 g sukker
- 340 g usaltet smør
- 226 g mørk sjokolade
Karamell
Porsjoner: stk
- 210 g sukker
- 90 g usaltet smør romtemp
- 80 g kremfløte
Dekor
Porsjoner: stk
- 100 g skivede mandler
Fremgangsmåte
Kakebunn
- Visp smøret og halvparten av sukkeret hvitt og luftig.
- Bland inn eggeplommene, en etter en. Ha så i vaniljeekstrakt, sitronskall og salt. Sett til side.
- Pisk eggehvitene til de skummer, og tilsett så resten av sukkeret gradvis til du har en blank marengs.
- Vend marengsen inn i eggeplommeblandingen. Sikt sammen hvetemel og mandelmel, og vend det forsiktig inn i røren.
- Sett ovnen på 220 grader.
- Tegn 6 sirkler a 22 cm på bakepapir. Snu bakepapirene og ha på bakebrett. Fordél kakerøren jevnt på de 6 sirklene. Stek hver av dem i ca. 8 minutter.
- Ta ut og avkjøl, før du snur de og løsner papiret. Skjær ut litt mindre sirkler med en 20 cm kakering (du bakte de litt større for å kunne skjære av og få en fin kant). En av sirklene skal karamelliseres og brukes på toppen. Denne sirkelen kan du skjære litt mindre, f.eks. 19 cm - det ser bedre ut.
Sjokoladekrem
- Smelt sjokoladen forsiktig over vannbad. Avkjøl til romtemperatur.
- Visp eggehviter og sukker over vannbad til blandingen når 71 grader. Ta av varmen. Ha over i kjøkkenmaskin og pisk på høy hastighet til marengsen har romtemperatur (ca. 6 min).
- Tilsett smøret gradvis, litt etter litt, på lav-medium hastighet. Hvis kremen skiller seg, fortsett å piske til den samler seg igjen (3-5 min).
- Tilsett den smeltede, romtempererte sjokoladen og pisk i 2 min på lav hastighet.
Karamell
- Sørg for å ha alle ingrediensene målt opp og klare før du begynner.
- Smelt sukkeret forsiktig på medium-lav varme. Vær tålmodig og ikke la deg friste til å skru opp varmen, da brenner du fort sukkeret og må begynne på nytt. Dette tar tid.
- Når karamellen er gyldenbrun, tilsett smøret og rør til oppløst i karamellen.
- Ta kasserollen av plata, og rør inn fløten til karamellen er jevn.
- Spre karamellen jevnt med en slikkepott eller spatel over den minste kakebunnen. Skjær denne i 16 like "kakestykker".
Montering
- Du har 5 kakebunner uten karamell. Legg en kakebunn på serveringsfatet. Spre sjokoladekrem over. Gjenta til du har brukt alle 5 kakebunnene. Øverste laget skal være sjokoladekrem. Kle også sidene på kaken med sjokoladekrem.
- Sprøyt 16 sjokoladeroser/dotter jevnt rundt kaka. Plasser karamell-kakestykkene på skrå opp langs sjokoladrosene, slik at du får en vindmølle-form.
- Bruk hånden til å klappe tett med skivede mandler langs kanten. Servér!