Klassisk ostekake med hjemmelaget gelélokk
|
Porsjoner:
- 220 g Gjendekjeks eller Digestivekjeks
- 100 g smeltet meierismør
- 550 g kremost naturell
- 3 1/2 dl kremfløte
- 1 dl sukker
- 1 stk vaniljestang
- 4 ss presset sitronsaft
- 4 ss vann
- 1 stk sitron (skallet av)
- 6 plater gelatin
Gelélokk
Porsjoner:
- 2 1/2 dl saft av bær (f.eks. 3-400 g bringebær)
- 2 ss melis
- 4 plater gelatin
Fremgangsmåte
- Knus kjeksene - enten i kjøkkenmaskin, eller ved å ha dem i en pose og kjevle over. Smelt smør, og bland godt inn i kjeksblandingen.
- Sett en kakering eller springform uten bunn rett på serveringsfatet. Legg gjerne acetatstriper på innsiden av formen hvis du har - det blir lettere pen kant slik. Ha kjeksblandingen oppi og press ut et jevnt lag helt ut i kanten. Sett i kjøleskapet.
- Varm sakte opp 1 dl. fløte med frøene fra vaniljestangen og selve stangen. Gi det litt tid, så vanljesmaken får tid til å komme frem. Sil av og sett kaldt.
- Pisk opp kremosten så den mykner litt.
- Bløtlegg gelatinplatene i vann.
- Riv sitronen, og press ut ca 8 ss sitronsaft. Ha sitron og vann i en kjele og varm opp.
- Pisk krem og sukker lett stivt. Pisk så inn revet sitronskall og kremosten.
- Løs opp gelatinen i sitronsaften, og når den er litt avkjølt bland den inn i ostekremen. Hell ostekremen over i kakeformen og lag en jevn overflate. Dette er viktig om du skal ha gelelokk. La stivne i kjøleskap, 2 - 3 timer.
- Pynt med friske bær, f.eks. bringebær.
Gelélokk
- Legg gelatinen i bløt. Press bærene gjennom en grovmasket sil. Sil denne blandingen igjen gjennom en svært finmasket sil, f.eks. en fin te-sil eller et saftklede. Varm opp litt i en kjele, rør deretter ut den oppbløte gelatinen, og bland dette tilbake i bærsaften. Hell over den stivnede ostekaken.
- TIPS! Sett kaken der den skal stå til avkjølig før du heller geleen over, så du slipper å flytte på den. Da blir det letter pen kant - hvis du skal være skikkelig pirkete da....