Søtsiden Søtsiden Søtsiden Livet er kort – spis desserten først

Hurra! Jeg vant Hele Norge Baker!

HURRAAAAAAA!

Hvor skal jeg begynne? Sånn ser jeg ut når jeg er overrasket. Jeg har aldri vært så overrasket i hele mitt liv. Jeg skjønte ingenting når Line sa navnet mitt, jeg ble rett og slett veldig forvirret, det var en litt sånn ut-av-kroppen opplevelse. “Hvorfor sier Line navnet mitt?” tenkte jeg. For jeg var ganske overbevist om at enten Fredrik eller Anne kom til å vinne. Selv om jeg hadde lykkes å lage en slags piece montee og fått til sukker-svanene, så hadde jeg konkludert. Det skulle ikke bli meg. Men jeg hadde jo ligget i toppen ganske jevnt gjennom hele konkurransen og tatt mye risiko, og gjort en god del varierte og avanserte ting på kort tid, og det føltes utrooolig deilig å bli belønnet for det. Jeg fikk også mye skryt for smakene mine. Det er mye som ikke kom frem på TV av alt som skjedde og ble sagt. Uansett – HURRA!

Jeg er veldig ydmyk og takknemlig for å ha fått lov til bake med og bli kjent med så fine folk, og konkurrere med så fantastisk dyktige amatørbakere. CRED til alle sammen, og spesielt mye cred til mine med-finalister Anne og Fredrik. Wow. Dere er fantastiske og en stor inspirasjon for meg.

Det var en opplevelse for livet, og et privilegium å bli vurdert av selveste Pascal og Linda – er fortsatt starstruck jeg! Men det aller beste med det hele, var stemningen og samholdet i deltakergjengen og produksjonscrewet. Jeg er så glad for å ha blitt kjent med alle sammen. Vi delte opp- og nedturer med hverandre, og jeg tror vi følte alle sammen at vi var på “samme lag” – alle var interessert i at alle skulle gjøre det bra, samtidig som vi konkurrerte. Det fungerte kjempefint, vi hjalp hverandre og vi konkurrerte samtidig. En flott opplevelse!

JEG ER STOLT! Jeg klarte å vinne på et sett med oppskrifter som for det meste var ren teori! Jeg hadde ikke hatt tid til å prøve mer enn én av oppskriftene mine før jeg måtte levere de inn – bare bløtkaken var prøvd, den skaffet meg også det første gule forkleet. Jeg hadde prøvebakt nesten alle de øvrige oppskriftene etter innlevering, men det var uansett ikke lov å endre noe, produksjonsteamet skulle jo forberede utstyr og bestille ingredienser, så jeg var «stuck” med flere dumme ideer. Jeg improviserte over en lav sko og det var så mye som gikk galt – naturlig nok, siden det å komponere bare én oppskrift fra bunn av krever en god del prøving og feiling. Men jeg passet på å inkludere mest mulig forskjellige typer ting for å vise bredde i kunnskap, ting med høy vanskelighetsgrad og mest mulig spennende smaker i disse teoriene – og det fungerte.

Jeg oppdaget også underveis når oppskriften min ikke hang på greip, at jeg faktisk har fått litt bakeerfaring siste 4-5 åra. Jeg klarte f.eks. å lage italiensk marengs på gefühl’en, og beregne riktig mengde i fht. øvrige ingredienser – under heftig tidspress. Det hadde jeg aldri klart om jeg ikke hadde laget italiensk marengs veldig mange ganger før. Jeg laget og glaserte en moussekake og laget en blomst av ren sjokolade på 2,5 time. Det var skikkelig morro å oppleve sånn mestring. Jeg tillater meg å være litt stolt over det jeg fikk til.

Selve finaleepisoden – jeg har nesten aldri vært så sliten før (kun overgått av fødsel tror jeg 🙂 og jeg har definitivt aldri vært så nervøs. Jeg ville jo til finalen. Samtidig ville jeg ikke helt. Det høres sikkert veldig rart og utakknemlig ut, men det var fordi jeg nesten ikke hadde hatt noe tid til forberedelser, og jeg hadde så liten lyst til å levere kjempedårlig i finalen, på TV og alt. Når jeg fikk så mye skryt for wienerbrødene mine i episode 9 var jeg først euforisk, og så … etter en stund … «Shit!! Nå kommer jeg sikkert til finalen, å nei, å ja, hurraaa, fillern, omg omg omg… hva skal jeg gjøre??? Det blir katastrofe!!!» Det var bare teori, en halvdårlig ide på papiret, som jeg hadde prøvd en gang før og ikke fått til, og det tok 9 timer. Og det var før jeg hadde laget noe kolibri eller annen pynt. Ha ha. Jeg «visste» liksom at det kom til å gå galt, og at jeg ikke kom til å få vist frem hva jeg kan og at det kom til å bli et stress av episke dimensjoner.

Jeg fikk rett i alt sammen – min såkalte piece montee var ikke pen, var ikke ferdig, smakte ikke bare godt, i det hele tatt syntes jeg at hele greia var ganske flau. Derfor har jeg stått i dag og forsøkt å lage en piece montee i form av et japansk bonsai-tre. En mye bedre idé. Jeg ble ikke ferdig, men det skal jeg gjøre. En dag SKAL jeg lage en vakker og kreativ og nydelig piece montee. Å lage en piece montee er veldig vanskelig, og spesielt uten skikkelig prep og planlegging, som vi jo ikke hadde. Ingen av oss hadde gjort noe sånt før. Det føltes litt vanskelig å se det på TV, da det jo ikke kommer frem på TV hvor vanskelig det egentlig er. Jeg bomma med smaken på kremen (og det er en egen historie bak det) og fikk ikke engang begynt med hverken glasering (den ble stående i kjøleskapet) eller orkidé-dekor. Anne og Fredrik slet med sitt. Vi kan alle tre lage veldig gode smakskombinasjoner og lekkert utseende kaker. Noen kommentarer i sosiale medier handler om “uflaks”. Nei, det var ikke uflaks – på samme måte som det ikke var flaks at vi kom til finalen. Problemet var manglende tid til planlegging for en så avansert oppgave. Og derav også masse stress, action og drama :-). Det er helt greit, for det var likt for alle, og det er slik TV-konseptet er. At vi klarte å få på plass noen slags tårn med de etterspurte 4 komponentene på plass, under de forutsetningene vi hadde, det kan vi være virkelig stolte av – uansett! Å lage alt vi gjorde, er mye verre enn det ser ut som på TV.

Tusen takk til Pascal, Linda, Line, Anne, Fredrik, Andreas, Erika, Hege, Marianne, Shiva, Carolina, Marlene, Tanja og Pål og ikke minst hele produksjonsteamet, for inspirasjon, morro, gode tips og råd. Jeg digger dere alle som en! Vi sees snart! 

Facebookpinterestinstagram

Comments

comments

4 Kommenter

 1. Anonym on 27. april 2016 Svar

  Gratulerer så mye med seieren i Hele Norge Baker sesong 3.
  Har vært morsomt å følge med på dere. Har mange gode minner fra da jeg var med i sesong 2. Helt enig med deg, tror det var noe av det mest slitsomme jeg har vært med på. Men utrolig gøy, og noe jeg kommer til å huske resten av livet.
  Lykke til med bakingen videre.
  Hilsen Iren Sandholt

 2. Berit Nordgarden on 27. april 2016 Svar

  Hei Iren! Og tusen takk for hyggelig melding! Gratulerer tilbake med din seier i sesong 2! 😀 Det må ha vært gøyalt å se på ja, når du jo forstår alt som foregår rundt som du ikke ser og vet hvordan det føles å stå der. Jeg krysser fingrene for at det blir enda en sesong – da skal jeg sitte i soffa´n og spise kake og kose meg og se på og nikke megetsigende og i sympati med deltakerne :-D.

 3. Anonym on 28. april 2016 Svar

  Gratulerer med å vinne hele Norge baker. viste du kom til å vinne. Du er utrolig flink til å bake. Takk for at jeg fikk lage macroner med deg, var kjempe gøy. Håper jeg kan komme ne annen dag å bake med deg. Har vært sykt gøy å følge med på tv, spesielt når du er med. Utrolig glad for at du vant. Hurra for deg. Håper jeg kan komme en tur å få litt hint til hvordan bake gode kaker og designe kakene fine.
  Hurra for deg du er en av de jeg kjenner som er best i å bake. Kommer sikkert innom en tur for å smake på noen gode kaker du lager. Kan også passe Ellinor og Teodor litt. ses snart
  heide alltid på deg
  Grattis super duper flink og du er en veldig tøff dame som aldri gir opp.
  Hilsen Stine

 4. Berit Nordgarden on 28. april 2016 Svar

  Tusen takk for mange hyggelige ord, Stine! Det var kjempekoselig å lage makroner med deg. Ble de spist opp? Det er bare å plinge på så kan vi bake noe annet sammen også vi – bare koslig det! Barna synes det også 😀 Vi sees! Klem

Legg igjen en kommentar